maanantai 2. syyskuuta 2013

Ohjeita harjoitteluun a'la Kyan sensei

"A. Opeta ensin mitä karate on. Seuraavaksi kerro harjoituksenkulku ja asenne, eteenpäin ja taaksepäin liikkuminen ja muut vartalon siirrot. Opeta lyönnit nyrkillä, iskut kyynärpäillä, kuinka potkaistaan jalalla ja torjunnat. Tämän jälkeen voidaan opettaa kataa, kun sitä osataan jonkin verran voidaan aloittaa paritekniikoiden harjoittelu."

Kuulostaako tutulta? Yllä olevan ohjeen on antanut Kyan sensei 1930-luvulla ja periaatteessa siinä ovat ne tutut elementit: Kihon, kata ja kumite. Ne tärkeät osaset karaten oppimiseen. Shorin-ryu Seibukan opettaa karatea edelleen samoin: Ensin pieni palanen kataa kihonissa sitten kataa ja lopuksi kataperustaista paritekniikkaa. Vierailin 2006 Joen Nakazato sensein salilla, ystäväni Robert Iverssenin avustuksella, kysyin kuinka Kyanin salilla harjoiteltiin. Kävimme läpi harjoittelurutiinin ja se sisälsi paikalla tehtäviä harjoituksia ja zenshin kotaita loppuen kataan. Nakazato sensei sanoi että näin harjoiteltiin Kyanin salilla. Olisin voinut tietysti olettaa sen näin olevankin Seibukan harjoittelun kautta, mutta on aina mukavaa saada asiaan varmuus.

Okinawalaisessa karatessa on tärkeää, että kataa käytetään kaiken muun harjoittelun perustana se ei ole mikään erillinen osio vaan työkalupakki ja tärkeä työkalu yksinharjoitteluun. Ota pois judosta nagewazat, katamewazat, kansetsuwazat jne niin mitä jää jäljelle, tuskin se on enää judoa vaan jotain muuta. Jätä pois katan tekniikat niin juuri unohdit karaten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti