torstai 10. syyskuuta 2015

Kiinalaista kataa ja paritekniikkaa.

Haluan jakaa edellä olevan kiinalaisen videon pätkän, jossa käydään läpi kiinalaisen Fujianin alueelta tutun Five Ancestors Fist:n (五祖拳) kata ja sen tekniikat parin kanssa. Kyseessä on tyyli, johon ainakin Okinawan Goju-ryu porukat ovat tutustuneet käydessään vierailulla Fujianissa. Tämän tyylin yksi katoista on Sanchin, vaikka se on erilainen kuin Gojuryun uskoisin, että tällä Wuzuquanilla on joskus ollut jotain yhteistä historian hämärässä okinawalaisen sukutyylinsä kanssa, aikojen saatossa vain tyylit ja sen katat ovat muodostuneet omiksi, lähes tunnistamattomiksi toisistaan.

Vaikka Five Ancestors Fistillä on todennäköisesti enemmän yhteyksiä Nahan alueella syntyneiden karatetyylien kanssa, on videossa esiintyvä kata ja sen tekniikat hyvin saman henkisiä kuin Shorin-ryun tekniikat. Yhteistä on, että 1) paritekniikat eivät ole kovinkaan pitkiä ja 2) pyrkimyksenä on useimmin vastaanoton jälkeen iskeä, lyödä tai potkaista. 3) Lukkoja on samassa suhteessa ja niillä pyritään rikkomaan raaja eikä hallitsemaan, 4) Kädet ja jalat liikkuvat samoin paritekniikassa ja katassa välissä ei ole mitään ekstra liikkeitä. Shorin-ryu karatekana oli mukava katsoa liike ensin, ja sitten ennustaa, mitä liike tarkottaisi. Yllätyksiä ei juurikaan ilmennyt. Tässä on paljon tuttua!


Videon nimessä havaitsin tutun karatesta tutun bunkai 分解 sanan, joka kiinaksi, lausutaan fēn​jiě. Käännätin täällä sanan http://www.mdbg.net ja sain tulokseksi: to resolve / to decompose / to break down. No, sehän on japaniksi ihan sama eli: purkaa osiin. Tämä johdatteli minut ajatukseen, että ilmeisesti Aasiassa asia ymmärretään, kun se ensin puretaan paloihin. Muistelisin, että meille suomalaisille ymmärtäminen on jonkun asian ymmärtämistä, kun sen asian ympärillä pyöritään kierroksia tehden.

3 kommenttia:

 1. Onko shorin-ryu suku joku tietyn kiinalainen tyyliin? Eli selläinen tyyli missä näkysi selkeästi shorin-ryu henki, vai voiko selläinen yhteys miettiä?

  VastaaPoista
 2. Morjesta Davidson!

  Shorin-ryulle ei voida nykypäivän Kiinasta selkeästi osoittaa sukulaista, emme tiedä riittävän tarkasti Shorin-ryu vanhojen katojen kulkua Okinawalle. Katojen kulkua Okinawalle ei ole dokumentoitu ja olemassa olevat vihjeet ovat hyvin puutteelliset. Vaikuttaa siltä, että lähes jokainen opettaja sukupolvi niin Kiinassa kuin Okinawalla on muuttanut liikesarjoja omia tarpeita vastaaviksi ja siksi ulkoinen muoto on voinut muuttua tunnistamattomaksi. Samasta katan prototyypistä on tullut ihan toinen eläin :-)
  Kirjoittelen joskus enemmän noista vihjeistä.

  T:Kimi

  VastaaPoista
 3. Kiitos vastauksesta, odottelen sitten lisätietoja :)
  Vähän arvelin että hämärä aihe tietysti, kun tärkkä tietoja ei vältämättä löytyy helposti

  VastaaPoista