sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Mitä karate on?

Kun ei ole aina ihan selvää mitä karate on, on hyvä antaa puheenvuoro sellaiselle joka sen saattaisi tietää. Alla oleva luonehdinta on Kyan Chotoku sensein käsialaa:

"Aseettomassa kamppailussa kun hyökkääjällä on heikkohetki (suki) voidaan tätä tilannetta käyttää hyväkseen iskien nyrkillä, kyynärpäällä tai jalalla potkaisten. Vastustajan hyökkäys voidaan väistää vartalon liikkeellä tai torjumalla se kädellä tai jalalla. Tämä on luonteenomaista okinawalaiselle bujutsulle."

Shimabukuro Zenpo sensei sanoi samassa hengessä, että karateka joka ei osaa torjua, lyödä ja potkaista ei ole karateka laisinkaan. Tarkoitukseni ei ole tässä nyt väittää, että karatessa ei olisi lukkoja ja heittoja, mutta kun katsoo juutuuban karateen liittyvää tekniikkaa alkaa ihmiselle syntyä käsitys että karate onkin samanlaista lukottelua kuin jujutsu on mattokamppailuineen kaikkineen. Miksi tällainen kuva on muodostunut vaatii pitkän tarinan, ja ehkä jaksan siitä kirjoittaa tähän blogiin jossain vaiheessa, mutta näin alkupalana voisin vihjata että polku kulkee Hakko-ryuhun. Niin luit oikein...

Karate on kuitenkin eri eläin kuin jujutsu, ja sen vahvat puolet ovat pystykamppailussa ja siinä se on väittäisin yksi varteenotettavimmista taidoista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti