perjantai 27. syyskuuta 2013

Ohjeita harjoitteluun a'la Kyan sensei 7

"8. Makiwaraan iskiessä on pyrittävä kehittämään lyönnin iskuvoimaa. Olipa lyönti kuinka nopea tahansa, se on hyödytön ilman voimaa.  Kuitenkin jos jalkojen ja käsien liikkeet eivät ole teräviä ja nopeita, ei voimaa saa hyötykäyttöön.  Voima ja nopeus ovat kuin kärryn kaksi pyörää, kumpikaan ei ole toista tärkeämpi vaan molemmat ovat olennaisia."

Pelkän käden liike voi olla nopea, mutta se ei takaa vielä lyönnin tehokkuutta, koska vartalon massa ei vielä ole mukana. Pieni kokoisella henkilöllä tekniikan hallitseminen korostuu iso massa antaa paljon anteeksi. Kyan sensei oli pieni, ja hän kehitti omia poikkeavia tapoja tuottaa tekniikkaan tarvittava voima. Yksi näistä oli lyönnin tehostaminen lantion kierrolla päkiöiden varassa ja takajalan suoristuksella. Nagamine sensei kertoo Kyanin tehneensä näin myös siksi, että lyönti olisi ulottuvampi.

Tyrmäävän iskun resepti: 
1) Riittävä määrä iskutehoa kohteeseen osuessa (lue uudestaan Kyanin neuvo)
2) Tarkkuus (osumakohta)
3) Yllättävyys

Shimabukuro sensei kertoi, että hänen isällä oli tapana harjoitella lyönnin tarkkuutta. Ahaa, kyusho...Yllättävyyteen auttaa nopeus, mutta ovela hämäys on eduksi. Niin ja hämäykseen on katoissa muutamia esimerkkejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti