keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Ohjeita harjoitteluun a'la Kyan sensei 5

"3. Karaten tarkoituksia ovat: kehon kehittäminen, taistelutekniikoiden harjoittelu ja mielen harjaannuttaminen"

Toisin sanoen shingitai: Mieli, tekniikka ja keho. Karaten harjoittelu ei ole pelkkää tekniikoiden toistamista vaan hyvässä harjoituksessa tulisi harjoitella kaikkia Kyan sensein mainitsemia osa-alueita. Mokuso harjoituksen alussa luo keskittyneen ilmapiirin joka salikurin kautta pitäisi jatkua koko harjoittelun ajan.Vammautumiset johtuvat yleensä ajatusten harhautumisesta sivuraiteille.

"4. Vahva ja vakaa asento saavutetaan keskittämällä ki alavatsaan, älä anna sen enää nousta takaisin ylös. On kuitenkin varottava tulemasta jäykkäliikkeiseksi."

Tiputa paino alas ja rentouta hartiat. Tämä on yksi tärkeimmistä karaten tekniikoiden periaatteista, jos paino on ylhäällä ei voi tehokkaasti oppia käyttämään keskivartalon ja jalkojen lihasten käyttöä. Matalat asennot lisäävät jalkojen jumppaa kihonissa ja katassa, eli tekniikan kautta voidaan kehittää kehoa. Mennessä kohti vapaampaa harjoittelua asentojen on oltava kevyempiä. Asentoon ei saa siis jymähtää.

"5. Kataa on harjoiteltava samalla mielellä kuin olisi kohdannut vastustajan."

Kataan keskittyminen on hyvin tärkeää. Kun tietää tekniikoiden tarkoituksen voi mukaan ottaa mielikuvan, tämä auttaa syventämään tekniikan osaamista myös pariharjoituksessa. Saatan joskus opettaa paritekniikkaa joka on katoista joita ei ole vielä opetettu. Olen huomannut, että itse kataa harjoittelemattomalle henkilölle paritekniikan teko on huomattavasti vaikeampaa. Kata ei ole koodiavain joka purkamisen jälkeen joutaa roskakoriin se ei ole myös taistelun koreografia useaa vastustajaa vastaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti