"Lihasten harmonia"
"Karate ei ole kovinkaan tehokasta, jos käyttää voimana vain sormenpäitään. Jos lyö hurjalla voimalla huonosta asennosta, ei todennäköisesti voita vastustajaansa. Tyrmätäkseen vastustaja on asennon oltava kunnossa, jotta vartalon eri lihakset, luut ja jänteet voivat toimia yhteistyössä, tämän ymmäräminen pitäisi olla ensimmäisenä mielessä. Voit esimerkiksi ajatella lyödä vastustajaa tämän heikolla hetkellä, kun hänen asentonsa horjuu. Jos lantio ja jalat eivät liiku oikein eikä ne ole yhteydessä ylävartalon lihaksiin, ei lyönti tai potku välttämättä tehoa halutuin tuloksin."
"Voimme verrata lihasten harmoniaa armeijan sotajoukkojen eri osastojen toimintaan kuten jalkaväki, pioneerit ja hevosmiehet ja niin edelleen. Komentojen mukaisesti jokainen osasto suorittaa itsenäisesti osansa yhteistyössä muiden osastojen kanssa vihollisen lyömiseksi. Karaten harrastajan tulee kiinnittää erittäin tarkka huomio lihasten toimintaan yhteistyössä."
Puunrangon siirtäminen lumisesta metsästä paikasta toiseen vaatii aivan erilaista voimaa kuin penkkipunnerrus. Savotta-aikojen suomalaiset miehet olisivat olleet fysiikaltaan aivan erinomaisia hojokoita, heidän voimansa on ollut hyvin dynaamista.
Olen harjoitellut ennen Seibukan karatea erästä Japanin pääsaaren tyylisuuntaa melkein 15-vuotta. Tyyli oli hyvin samankaltainen, mutta yksi suurimmista eroista on vartalon käytössä. Seibukan karatessa olen oppinut saamaan tehoja ulos tekniikasta aivan eritavalla, koska siinä vartalon mekaniikkaan on kiinnitetty paljon enemmän huomiota. Asian painottaminen ei ole ihme, koska asia on ollut tärkeä Kyan senseille, se käy selvästi ilmi tässä kappaleessa.
"Koshi o tsukau" Shimabukuro Zenpo sensei. Käytä lantiota on karkea suomennos. Koshi japanin kielessä käsittää lantion lihasten lisäksi myös vyötärön alueen lihakset. Eli ollaan myös siellä pötsilihaksissa. Kaikki vatsanalueen lihakset suorat, vinot ja poikittaiset on oltava kunnossa, mutta vinojen pitäisi olla erityisesti, koska ne toimivat ylävartalon kiertäjinä.
Kun Naihanchi kataa tehdään oikein pitäisi vinot vatsalihakset olla kovassa käytössä eikä siellä jaloissa ja lantiossa pitäisi olla paljon liikettä. Kobayashiryulle, Naihanchi kata on ns. tanren kata eli kata, jossa erityisesti harjoitellaan jotain ominaisuutta sitä vahvistaen. Naihanchin tekniikat ei ole tarkoitettu tehtäväksi katan mukaisesti, vaan asento on puolittain vastustajan suuntaan, tekniikassa sitten vinon vatsalihaksen liikkeen on oltava ripeä.
Kyan sensei opettamaa Naihanchia ei ole olemassa. On melko varmaa, että hän on tiennyt ja osannut katan, koska se on kuulunut Matsumuran oppimäärään. Miksi hän siitä luopui? Aikaisemmin lyöntitapa on ollut selvästi lantion lihasten osalta köyhempää, Kyan sensei lisäsi lantioon liikettä, mutta otti mukaan myös jalan työnnön. Vanhan neuvostoliittolaisen tutkimuksen mukaan edistynein nyrkkeilijä osasi lisätä myös jalan voiman takakäden suoraansa. Tätä periaattetta on Seisan pullollaan. Ja jos se ei näy Seibukan karatekan vapaissa otteissa, on Seisanin harjoittelu valunut hukkaan.
Seisan renshuu wo motto shiyo!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti