tiistai 5. marraskuuta 2013

Karate no omoide muutama palanen 9 (Kyan sensein muistelmia karatesta)

"Chi-ishi ja makiwara"

"Chi-ishi ja sashia on pidetty välttämättöminä karaten harjoitteluvälineinä. Tämä ajatus ei ole ihan oikein. Chi-ishi ja sashia harjoitellaan voimistaakseen raajojen lihaksia ja jänteitä, näillä välineillä saadaan myös aikaiseksi voimakas ote. Chi-ishin ja sashin lisäksi on käytössä myös muita välineitä lihasvoiman lisäämiseksi näitä ovat: arei (käsipaino), nigirigame (ruukku),gomu (kumi) ja tetsubo (teräsbo). Pelkällä lihasharjoittelulla ei kuitenkaan saavuteta karatessa tärkeää atemi no chikaraa (iskuvoimaa kohteeseen), siksi makiwara harjoittelu on välttämätöntä. Tämän takia uskon todella, että makiwara ei ole erityinen harjoittelulaite vain Okinawan karatelle vaan myös kaikille muille taistelulajeille. Matsumura sensei ja Itosu sensei harjoittelivat makiwaralla vielä ollessaan 80-vuotiaita. Jokaisen karaten harjoittelijan olisi ymmärrettävä, että makiwara harjoittelu on yhtä tärkeää kuin katan harjoittelu."

Kyan sensei nostaa tässä jälleen kerran makiwara harjoittelun tärkeään asemaan, mutta tuo esille myös sen kuinka monipuolista voi olla lihasvoimaharjoittelu Okinawan karatessa. Nykyisin on muodikasta harjoitella kahvakuulalla, sashi on samankaltainen voimailuväline kuin se. On harmittavaa, että karaten perinteinen välineharjoittelu ei ole rantautunut kunnolla suomalaisiin karateseuroihin, tämä johtuu tietysti siitä, että suurin osa karatesta on kotoisin Japanin pääsaarilta. Hojo undo toisi monipuolisuutta jumppiin, mutta myös parantaisi tekniikoiden tehoa.

Makiwara nyt ainakin pitäs laettoo...

4 kommenttia:

 1. Toki hojo undo välinein olisi hienoa. Realiteetit vaan iskevät kosvoille kun koulujen saleissa treenataan tai muuten ollaan kuin huutolaispojat ilman ihan omaa dojoa.

  Samaten, kun on mahdollisuus dojolla harjoitella vain pari kertaa viikossa, tulee se aika mielestäni käyttää karaten tekniikoiden opiskeluun... ;-)

  Voi kunpa saisikin olla täydellisessä maailmassa, olis aina kesä, treenata omalla dojolla joka päivä ja ajella muut ajat rätkällä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset, useimmille saleille ongelma tulee jo välineiden pitopaikasta. Kiitoksia kommentista!

   Poista
 2. Mistäpä saisi hankittua tai miten saisi tehtyä hyvän makiwaran, joka toimisi harjoituspaikan sisätilassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Staattista makiwaraa ei taida saada helposti valmiina mistään. Lahden Seibukanilla on käytössä staattisen lisäksi myös tällainen mukaanotettava versio: http://www.seibukanlahti.suntuubi.com/?cat=47 viides video alaspäin.

   Poista