perjantai 1. marraskuuta 2013

Karate no omoide muutama palanen 6 (Kyan sensein muistelmia karatesta)

"Voiman tarpeellisuus"

"Perinteisesti sanotaan, että karatekan liiallinen voima johtaa häviöön. Tuo sanonta on erittäin väärin. Jos on kaksi henkilöä, jotka ovat tekniikaltaan yhtä hyviä niin se joka on voimakkaampi voittaa. Kuitenkin usein jopa voimakkain mies häviää heikommalle, mutta paljon taidokkaamalle. Näin käy, jos heikompi osaa käyttää tekniikoitaan tehokkaasti ja voimakkaampi ei osaa hyödyntää voimiaan karaten teorioiden mukaisesti."

"Jos voimakas henkilö luottaa vain fyysiseen voimaansa, voittaa hän vain henkilöitä jotka ovat häntä heikompia. Tällä tavalla voimakas taistelija on vaikeuksissa yhtä vahvojen kanssa tai taidollisesti parempien kanssa. Hän häviää kyvykkäille ottelijoille koska hänellä ei ole buryokua, taistelutaidollista voimaa. Buryoku ei muodostu koosta tai fyysisestä voimasta vaan sen saavuttaa harjoittelemalla taistelutaitoja."

"Sumon harjoittelijoilla on sumo-voimaa ja judon harjoittelijoilla on judo-voimaa. Jokaisella taistelutaidolla on oma tyypillinen voimansa. Tämä voima lisääntyy harjoittelun tuloksena. Jos voimakas mies häviää, ei se ole voiman syytä, vaan se johtuu väärästä harjoittelutavasta. Jos vahva mies harjoittelee oikein, hänen vastustajansa eivät voi käyttää voimiansa häntä vastaan. Ja hän on vapaa käyttämään täyttä voimaansa tehokkailla tekniikoilla. Toisin sanoen hänestä tulee mahtavin vastustaja, olisi kuin antaisi paholaiselle teräs bo:n."

"Muinaisina aikoina monista pienistä henkilöistä on tullut karate eksperttejä. Nämä ovat olleet niitä, jotka ovat halunneet harjoitella kymmenen kertaa enemmän kuin muut voittaakseen heikkoutensa."


Kyan senseillä on jalat voimakkaasti maassa. Ja hän puhuu viisaasti, pieni ihminen tarvitsee voiman korvaamiseksi enemmän taitoa, kehosta on saatava kaikki irti. Tekninen osaaminen on heikommalle todella tärkeää. On kuitenkin muistettava, että dynaamisen voiman hankkiminen on myös osa harjoittelua, ja punttien nostelu on hyväksi jokaiselle. Karate sopii kyllä kaikille, mutta jossain vaiheessa huomaa, että tietty voimataso on oltava. Karatessa on iät ajat harjoiteltu lihasvoimaa, eli se on todellakin erottamaton osa karatea.

"Karate body" Shimabukuro Zenpo sensei. Shimabukuro sensei on varmasti kuin Kyan sensei oli: pieni, voimakas, nopea ja ketterä. Tietysti Shimabukuro sensei on paljon isompi, mutta asia on ajateltava suhteessa sen ajan ihmisiin. Zenpo sensei on harjoitellut samoin periaattein nuoresta lapsesta nykypäivään, koskaan pitämättä taukoa. Tämä harjoittelu on kasvattanut ällistyttävän hedelmän. 

Kuuluisa mma-ottelija Wanderlei Silva sanoi, että Lyoto Machida sensein suora on erittäin voimakas. Tämä on sitä Shotokanin buryokua, ja oho sehän on se kainalomoukku...(joka oli tarkoitettu kiinniottoon?)

Oni ni kanabo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti