"Karaten harjoittelijan ikä ja kunto"
"Monet ajattelevat, että karate on hyvin väkivaltaista, eikä sovi vanhoille eikä hyvin nuorille. He ovat täysin väärässä. Karatea voi opettaa monella tavalla, ottaen huomioon henkilöiden iät, koko ja niin edelleen. Karaten harjoittelu on tarkoitettu vanhoille, nuorille ja heikoille. Vanhat tulevat vankemiksi ja lapsille kasvaa voimakas keho. Jopa hyvin pienet ja sairaat lapset voittavat heikkoutensa tultuaan taitaviksi. Oikea harjoittelu joka on kestänyt riittävän kauan tekee heistä luonnollisia voittajia. Tämä on todellakin totta, jos aloittaa kovan harjoittelun jo hyvin nuorena vuosi vuodelta parantaen."
"Kun on nuori tulisi kehoa voimistaa pala palalta harjoittellen todella kovaa päivin ja öin. Näin harjoitellen lopulta ymmärtää bu:n tien ja on valmis ottamaan vastaan voimakkaan vastustajan pelotta ja heikomman tätä aliarvioimatta, liikkuen nopeasti kuin salama suluatuen hänen liikkeisiin ja käyttämään hyväksi jokaisen otollisen hetken mielen ollessa tyyni."
Kyan sensei aloitti karaten jo lapsena ja hänen isänsä oli hyvin vaativa opettaja. Emme ole varmoja kenen oppilas Chotokun isä Chofu oli, mutta joissakin lähteissä ollaan varmoja että hän oli Matsumuran oppilas. Tämä pitäneen paikkansa,mutta oli asia miten hyvänsä Kyanin isä oli vuorenvarmasti karatemies ja hän antoi molemmille pojilleen karate oppia.
Kyan sensei oli pieni ja hän on varmasti ollut esimerkki siitä, että pienikin voi puollustaa itseäänsä voitollisesti, jos vain on valmis tekemään työtä enemmän kuin muut. Kuka karaten nuorena aloittaa ja harjoittelee säännöllisesti hyvin, tulee ihan varmasti lajissaan taitavaksi. Einsteinhan soitti nuorena viulua ja hänen aivoihin muodostui tämän takia poikkeuksellinen poimu. En yhtään ihmettele, vaikka lapsuudessa aloitettu karate tai muu taistelulaji muodostaisi myös jonkinlaisen poikkeaman sinne pääkoppaan. Tarkoitan tässä yhteydessä sellaista positiivista tyyppiä.
Muistammeko me karaten opettajat ja harrastajat kuinka monipuolinen on lajimme? Missäpä muussa vaadittaisiin niin monenlaista ja kokonaisvaltaista osaamista kuin karatessa. Toivottavasti vanhalla iällä karate ei vaihtuisi johonkin muuhun lajiin, sillä karate on liikuntana vertaistaan vailla.
Wanhana karatekana olisi jokaisen sanottava ylpeänä:"Karate on minun tapani liikkua."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti