lauantai 12. lokakuuta 2013

Ohjeita kamppailuun a'la Kyan sensei 7

"11. Kun joudut taistelemaan useita vastustajia, älä koskaan taistele painietäisyydeltä. Ennen kaikkea säilytä välimatka. Jos joku hyökkää oikealta, niin liikun vasemmalle. Heti kun olen hyökännyt edessä olevaa vastaan, hyökkään sitten takana olevaa vastaan. Tämä on ainoa hyvä tapa."

Itsepuolustustilanteessa on hyvin tärkeä ottaa huomioon, että päällehyökkääjiä on usein enemmän kuin yksi. On pyrittävä ketterällä liikkumisella saattamaan etäisyys riittävän pitkäksi vastustajiin. Joutuminen maahan tai sinne vieminen on tässä tilanteessa huono juttu.

"Edellä mainitut ohjeet ovat olennaisimmat, mutta ne ovat vain muutamia mainitakseni. Bujutsun sovellukset ovat hyvin moninaiset ja on mahdotonta kuvata niitä pelkän puheen ja kirjoituksen keinoin. Ilman kunnollista harjoittelua on mahdotonta ymmärtää karatea."

Nämä Kyan Chotoku sensein ohjeet ovat käännetty Miki Nisaburon ja Takeda Mizuhon kirjasta Kenpo Gaisetsu. Kirjan kirjoittajat haastattelivat Kyan senseitä Okinawalla v.1929.

Jatkan blogiani pohdiskellen Kyanin muistelmia karatesta, joita hän kirjoitti okinawalaiseen sanomalehteen v.1942, vain muutama vuosi ennen Okinawan taistelua toisessa maailmansodassa.

"Kata on muodostettu erilaisista tekniikoista. Todellisessa tilanteessa nämä tekniikat voivat vaihdella tilanteenmukaisesti. Kuitenkin nämä uudelleen kehitetyt tekniikat eivät saa korvata alkuperäisen katan tekniikoita. Kataa ei saa muuttaa."  Joen Nakazato

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti