torstai 24. lokakuuta 2013

Karate no omoide muutama palanen 3 (Kyan sensein muistelmia karatesta)

"Taistelutekniikat"

"Taistelutekniikoiden tarkoituksena on antaa vastaus ongelmaan, kuinka voittaa vastustaja. On mahdotonta lyödä vastustaja täysin, jos vartalon liikkeet eivät ole erittäin teräviä ja vartalon mekaniikan mukaisia ja lisäksi mielen on toimittava spontaanisti. Jos haluaa harjoitella taistelutaitoa on tutkittava kuinka mieli ja vartalo toimivat harmoniassa maailmankaikkeuden luonnonmukaisesti."

Kyan sensei on tuskin lukenut Esko Valtaojaa, ja hänen tietonsa on tietysti ollut sen ajan okinawalaisen aatelisen mukaista, ja ehkä siten viimeinen lause olisi modernissa hengessä parempi lukea: Luonnonlakien mukaisesti.

Kyanin taistelutaito on kuitenkin perustunut kokemukseen ja hän on ollut erittäin kiinnostunut vartalon mekaniikasta ja näitä oppeja on paljon Seibukan karaten sisällä, vaikka Kyan senseillä oli tapana sanoa, että oppilaiden ei tulisi omaksua hänen omia henkilökohtaisia tekniikoitaan. Olen kuitenkin hyvilläni että ainakin Zenryo Shimabukuroa Kyanin omat tekniikat kiinnostivat, jos ei olisi ollut niin kiertäisimme edelleen pelkkää vyötäröä. Voivoi keihäänheittäjä Teroa jos keihäs kimmottaisiin pelkän vyötärön voimin, montako kymmentä metriä olisi heitot lyhempiä? Ja en moiti Shotokania koska siellä on tehty kovin voimin työtä vartalon mekaniikan eteen, siinä usein onnistuen.

Sitten se mielen pirulainen...tekniikoita olisi opeteltava niin että ne tapahtuvat itsestään ilman tietoista ajattelua, sillä tietoinen ajattelu on aivan liian hidas tekemään päätöksiä kun asiat pitää ratkaista sekunnin murto-osissa. Vartalokoneistosta ei kyllä irtoa mitään tiedostamatonta jos alla ei ole riittävää harjoittelua. Tässä tulee mieleen japanilainen käsite mushin, joka ei ole hihhulointia vaan ehtaa tavaraa. Samurai joka on jäänyt mielessä arpomaan seuraavaa tekniikkaa on tullut itse leikatuksi. "Just do it" Measara Jamal sensei.

Ja vartalon on oltava edelleen terävä liikkeiltään, nopeutta hyvät herrat ja rouvat! Joskus ole ihmeissäni lukenut, että katat on tehtävä virtaamalla ja se vasta onkin se todellinen taito. Ennen vanhaan ei ollut selvää rytmiä katassa, tekniikat saatettiin tehdä putkeen, mutta terävästi. Virtaavasti voi tehdä kuka tahansa tekniikkaa, mutta nopeasti ja voimakkaasti onkin sitten himpun vaikeampaa. So da ne?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti