perjantai 4. lokakuuta 2013

Ohjeita kamppailuun a'la Kyan sensei 3

"4. On hyvin tärkeää salata vastustajalta tekniikat, joita aikoo käyttää. Olipa vastustaja voimakas tai heikko askeleita eteen tai taaksepäin ei tulisi ottaa kolmea enempää."

Älä sähkötä hyökkäys- tai puolustusaikomuksiasi. Myös Motobu sensei piti tärkeänä, että askelia taaksepäin ei saisi ottaa kolmea enempää. Jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka. Kyl hää tulloo peräs, älä yhtää eppäile. Mut jos sie pysyt paikoillais etkä lähe hitoilkaa, nii minkä hää tekköö? Alikersantti Rokka, Väinö Linna. Nyrkkiä kaikki tottelevat.

"5. Taistelutilanteessa on huolehdittava vartalon keskilinjan suojelemisesta silmistä nivusiin saakka. On ehdottomasti vältettävä iskut silmien väliin ja potkut kiveksille. Vastustajalle ei saisi antaa mahdollisuutta ottaa kiinni. Yleisenä sääntönä voitaisiin pitää, että ei tulisi käyttää liikaa voimaa puolustamiseen. Jos voimaa käytetään liikaa torjuntoihin, jokainen liike hidastuu ja vastaiskun tilaisuus näin ollen menetetään."

Kyan sensein aikoina itsepuolustustilanteet ovat olleet vakavia ja hänen neuvonsa ovat siviili-itsepuolustuksessa vieläkin täysin ajankohtaisia. Gedanbarai voi olla ilkuttu tekniikka, ja sille on keksitty milloin mitäkin ihmeellistä selitystä. En vaihtaisi sen ilmiselvää merkitystä mihinkään, koska silloin kun jalkaa alkaa tulla yllätyksellisesti kohti jalkoväliä, niin hyvin mielelläni omaan jotakin yksinkertaista, millä sen jalan saa lakaistua ohi kohteestaan. Kuten Kyan aikaisemmin kertoi, on tärkeä ymmärtää eri korkeudet, lähes kaikissa kamppailulajeissa keskitytään vain jodaniin ja chudaniin. Jos mma:ssa tekniikat kelteisille olisivat sallitut veikkaisin että "knocked out by groin kick" olisi toiseksi yleisin tyrmäämistapa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti